July 6, 2023

Završio se ovogodišnji FAROS program

Završio se ovogodišnji FAROS program

Why it is smart to start investing in the stock market?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit lobortis arcu enim urna adipiscing praesent velit viverra sit semper lorem eu cursus vel hendrerit elementum morbi curabitur etiam nibh justo, lorem aliquet donec sed sit mi dignissim at ante massa mattis.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  4. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti

Should I be a trader to invest in the stock market?

Vitae congue eu consequat ac felis placerat vestibulum lectus mauris ultrices cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit turpis.

Odio facilisis mauris sit amet massa vitae tortor.

What app should I use to invest in the stock market?

At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis. porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero id faucibus nisl donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
Is it risky to invest in the stock market? If so, how much?

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

“Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat.”
Tell us if you are already investing in the stock market

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Nakon pet meseci, završio se i ovogodišnji ciklus FAROS stipendije u kojem su učestvovali studenti Fakulteta tehničkih nauka Teodora Perišić i Rade Stojanović. Rade je do nedavno bio student FTNa na smeru Primenjene računarske nauke i informatika, dok je Teodora diplomirala na smeru Inženjerstvo informacionih sistema. FAROS program je osmišljen sa ciljem da studentima pruži mogućnost da steknu iskustvo rada u softverskoj kompaniji.  

Da se podsetimo, Teodora i Rade su imali mentora sa kojim su radili kontinuirano na postavljanju i realizaciji ciljeva njihovih projekata; dobijali povratne informacije i savete o njihovom radu kako iz tehničkog, tako i iz organizacionog domena rada. Imali su redovnu komunikaciju sa njim kroz individualne sastanke, ali i kroz radionice na kojima su prolazili sve tehničke aspekte projekata. Redovno su održavali sve ključne procese u razvoju softvera: planiranje, revizije koda i retrospektive.

Veliki benefit ovog programa stipendije je što učesnici mogu da biraju temu, kao i tehnologije sa kojima će raditi. Rade je razvijao simulator koji je ukazivao na kvarove na banderama, dok je Teodora razvijala informacioni sistem školske biblioteke.  

Šta je Rade razvijao i kakvi su njegovi utisci?

Tokom trajanja programa, Rade je napravio simulator koji je ukazivao na kvar na banderama. Ovako to izgleda u praksi - simulator pošalje signal da postoji određena vrsta kvara na banderi što se onda prikaže na korisničkom interfejsu. Operater to zatim evidentira u sistem i šalje tim koji otklanja kvar na banderi. Nakon obavljenog posla, u sistemu se evidentira da je posao gotov. Ova aplikacija je zamišljena da se koristi i preko desktop-a, ali i preko mobilnih telefona zbog timova koji izlaze na teren.  

,,Ideja i vrednost ove aplikacije je da olakša rad ekipa za popravljanje ulične rasvete kroz jednostavan korisnički interfejs i mogućnost rada u režimu bez interneta”, objašnjava Rade.  

Ovaj projekat je Radetu ujedno bio i diplomski rad.

,,Pored toga što sam prikupljao vredno iskustvo, ujedno sam radio i na svom diplomskom radu, što mi je mnogo olakšalo. Međutim, kao najveći benefit ovog programa je to što sam uspešno savladao izazove koji su se nametnuli tokom programa. Na primer, nikada ranije nisam koristio Jiru za planiranje projekta. Sistematično planiranje svake aktivnosti i faze se pokazalo kao vrlo zahtevan posao tako da mi je FAROS program pomogao da prikupim znanje i iz oblasti upravljanja projektima.”  

Tehnologije koje je Rade koristio su microservices, ASP.NET Core, Docker, MQTT, RabbitMQ, PostgreSQL, React, Typescript, Git, Jira.

Teodori je primarni cilj bio da uči nove tehnologije

Teodora je radila na informacionom sistemu školske biblioteke, što je obuhvatalo i osmišljavanje web aplikacije. Funkcionalnosti ove aplikacije obuhvatale su standardne bibliotekarske aktivnosti – dodavanje naslova, rezervacije, povraćaj knjiga, dodavanje korisnika.  

,,Moj cilj prilikom pravljenja ove aplikacije je bio da se upoznam sa novim tehnologijama, što sam uspešno i savladala. Pre ovog programa, imala sam osnovno znanje koje je bilo potrebno produbiti. Stoga je moje učešće na programu uključivalo i dosta samostalnog istraživanja.”, kaže Teodora.  

Što se tiče tehnologija, njena aplikacija za biblioteku rađena je u Pythonu, oslanjajući se na Django i React JS framework i PostgreSQL bazu podataka. ,,Django mi je omogućio brz razvoj backend-a aplikacije, dok sam ReactJS koristila za izradu korisničkog interfejsa koji je interaktivan i jednostavan za korišćenje”, kaže Teodora.

Kada je reč o testiranju aplikacije, koristila je unit testove koji su joj omogućili da identifikuje i reši probleme u kodu.

Njihov mentor Aleksandar Dodić ističe: ,,Teodora i Rade su ovaj projekat shvatili izuzetno ozbiljno i sve svoje zadatke su odlično izvršavali, usvajajući savete i primedbe.”  

On dodaje da je najveća vrednost za njih zapravo radno iskustvo i prilika da vide kako funkcioniše poslovanje u softverskoj kompaniji: ,,Oni su do sada na fakultetu radili po slobodnoj volji, a ovde su ipak morali da se prilagode načinu na koji mi to radimo. Drugim rečima, morali su da se upoznaju sa procesima razvoja softvera kao što su planiranje, review, demo, sastanke, backlog refinement, sprintovi – sve je rađeno po Scrum metodologiji. To je za njih zapravo bila najveća novina i promena, verovatno i najveći izazov. Takođe, za razliku od fakulteta, svoje kodove su morali da pišu po određenim standardima i da koriste alat Jira za upravljanje projektom.”  

Teodora i Rade ohrabruju studente da se prijave na FAROS stipendiju i ističu šta su oni prepoznali kao najveće vrednosti učešća u ovom programu.

,,Tokom ovih meseci mogu slobodno reći da sada imam odličnu bazu znanja za moju buduću karijeru,” kaže Teodora i dodaje, ,,Takođe sam stekla i različite veštine, uključujući i meke veštine poput komunikacije i organizacije ličnog vremena.”

Rade je takođe zadovoljan svojim učešćem: ,,Ja bih želeo da izdvojim značaj veština prezentovanja, planiranja, organizacije, komunikacije, pored tehničkih koje smo svakako usavršili. Smatram da svako ko se prijavi na ovaj program može da očekuje ne samo rast u profesionalnom, već i u ličnom razvoju.”

Kao završna faza programa bila je prezentacija projekta pred mentorom i nekoliko kolega seniora koji su postavljali različita pitanja i davali im savete za budući rad.  

U narednom periodu, plan je da se analiziraju rezultati i iskustva učesnika, kako bi se optimizovao ceo proces i pružio što veću vrednost budućim učesnicima.  

A kako je izgledao FAROS program prošle godine pogledajte OVDE.

About the author
As a Head of the HR function, Branko is responsible for talent management and well-being.
Subscribe To Our Newsletter - Bnkly X Webflow Template

Subscribe to our newsletter

Stay informed about the nearshoring and software engineering trends shaping the future of your industry.

Thanks for joining our newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Sign me up

Be part of our team

Apply for the position of PL/SQL developer

Thanks for joining our newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Apply Now

Feel free to contact us

Visit our Career page

Enlight logo