July 14, 2023

Zablude i nedoumice prilikom traženja prvog posla ili prakse - iskustva i saveti

Zablude i nedoumice prilikom traženja prvog posla ili prakse - iskustva i saveti

Why it is smart to start investing in the stock market?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit lobortis arcu enim urna adipiscing praesent velit viverra sit semper lorem eu cursus vel hendrerit elementum morbi curabitur etiam nibh justo, lorem aliquet donec sed sit mi dignissim at ante massa mattis.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  4. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti

Should I be a trader to invest in the stock market?

Vitae congue eu consequat ac felis placerat vestibulum lectus mauris ultrices cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit turpis.

Odio facilisis mauris sit amet massa vitae tortor.

What app should I use to invest in the stock market?

At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis. porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero id faucibus nisl donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
Is it risky to invest in the stock market? If so, how much?

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

“Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat.”
Tell us if you are already investing in the stock market

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Traženje prvog posla ili prakse može biti prilično izazovan proces za mnoge studente i diplomce. Postavlja se pitanje kako pronaći i kako doći do prave prakse ili prvog posla, šta gledati kod poslodavca i kako se pripremiti za intervju.

Prošle nedelje smo održali Q&A sesiju sa studentima na temu najčešćih zabluda i nedoumica prilikom traženja prvog posla ili prakse, u saradnji sa našim HR timom i mladim programerima –Jelenom, Nikolom i Đorđem, koji su svoju karijeru započeli preko različitih programa praksi, a danas su uspešni junior i medior programeri. Ova diskusija je vođena s ciljem da pružimo informacije, iskustva i savete kako bi svi oni koji su sada u procesu traženja ili planiraju da konkurišu za prakse i poslove bili dobro pripremljeni za izazove koji ih očekuju. Nakon pažljivog razmatranja svih tema i nedoumica, izdvojili smo ključne zaključke koji će, nadamo se, pružiti pomoć svima na putu ka ostvarenju prvog koraka u karijeri. Evo šta smo saznali i izdvojili kao ključne uvide:

Nedoumica 1: Kako da dođem do prakse/prvog posla i šta je važno da gledam kod poslodavca?

Pri odabiru poslodavca, istražite različite izvore informacija poput LinkedIn profila kompanija, online portala (Infostud, HelloWorld, Joberty...) i sajtova ITkompanija. Razmislite o aspektima koji su vam važni, kao što su radno okruženje, mogućnost učenja i napredovanja, timski rad ili fleksibilno radno vreme.

Postavite sebi pitanja o tome šta želite da postignete i kakvo radno okruženje vam odgovara.

To će vam pomoći da se usmerite na poslodavce koji nude takve uslove. Istražite da li software engineering kompanije nude mentorske programe i prakse i koji su uslovi za prijavu. Pokažite inicijativu i raspitajte se direktno kod poslodavca putem mejla ili drugih kanala, posetite sajmove za zapošljavanje, prijavite se na konkurse.

Nedoumica 2: Aplicirao/la sam i niko neće da me primi na praksu. Zašto?

Kada se prijavljujete za software development praksu ili posao, često se dešava da ni ne dobijete odgovor od regrutera, posebno kada ste student ili kandidat bez iskustva. Da biste se izdvojili, unapredite svoj CV tako što ćete uraditi neki jedinstven i interesantan projekat. Tokom studija, obično većina studenata radi na istim projektima. Probajte da izaberete projekat iz oblasti koja vas zanima i koji možete prezentovati na najbolji način. Kao što reče naš kolega Nikola:

“Svetu nisu potrebni inženjeri, svetu su potrebni dobri inženjeri”.

Takođe, budite istrajni i ne odustajte ako budete odbijeni. Situacija na tržištu rada često zahteva kandidate sa više iskustva, ali to ne znači da nećete pronaći praksu ili posao. Budite strpljivi i istrajni.

Jako je važno da se zbog odbijenica ili izostanka povratne informacije ne obeshrabrite i posustanete. Važno je da naučite i iz tog iskustva šta možete da unapredite, pogotovo ako ste bili na nekom razgovoru i dobili odbijenicu. Fokusirajte se na stvari koje ste uočili da ste mogli bolje i radite na njima, bilo da je u pitanju vaše predstavljanje na intervjuu, biografija ili neko konkretno znanje.

Nedoumica 3: A šta ako me pozovu na više mesta u isto vreme? Kako odabrati?

Vaš prvi posao je često dobar posao jer vam daje priliku da osetite realno radno okruženje, rad u timu, rad na konkretnim zadacima i projektu. Ali, ako imate mogućnost izbora, važno je da uskladite svoje želje sa konačnim izborom poslodavca. Razmislite o vrednostima kompanije, vašim ambicijama i senzibilitetu. Istražite različite veličine kompanija i načine rada kako biste otkrili koji vam najviše odgovara.

Velike kompanije imaju složenije procese i procedure, pa su uglavnom procesi manje fleksibilni. U startup okruženjima često ne postoji jasna podela i organizacija rada, dok će u srednjim kompanijama najčešće postojati osnovne procedure rada, ali je fleksibilnost veća. Istražite da li kompanije nude mentorske programe i ko su mentori od kojih možete učiti. Različite kompanije imaju različite načine rada i sisteme podrške ličnom razvoju i napredovanju, pa istražite one koji najviše odgovaraju vašim željama i ambicijama.

Nedoumica 4: Proces selekcije je strašan, nikad ga neću proći. Šta će tamo uopšte da pitaju?

Nemojte se previše opterećivati procesom selekcije unapred. Intervjui su prilika da pokažete kako razmišljate, na koji način rešavate probleme i kakav pristup imate u različitim situacijama. Budite spremni na to da je često potrebno da konkurišete na više mesta i da ne očekujete da ćete uvek biti pozvani ili izabrani.

Poslodavci često biraju kandidate koji su im najpodobniji za trenutnu poziciju i projekat, što ne znači da će nužno uvek birati najboljeg kandidata.

Potrudite se da dobro proučite oglas koji je kompanija objavila i na koji ste se prijavili ili pronađite neki od ranijih oglasa koje je kompanija objavljivala za radno mesto na koje se prijavljujete. Analizirajte svaku stavku, ispitajte sebe šta znate, u čemu ste najbolji, a ono što ne znate - istražite o tome na internetu jer ćete na taj način pokazati interesovanje i bićete bolje pripremljeni za razgovor. Oglasi, profili na raznim platformama za zapošljavanje kao i Careers stranice kompanija nam daju mnoge odgovore na pitanja o tome kakva je kompanijska kultura, koje vrednosti cene, pa razmislite da li se uklapate u takvo okruženje. Tu je često sadržan sav potreban materijal za pripremu za razgovor.

Nedoumica 5: HR intervju je bauk, a nepotreban. Ima li istine u tome?

HR intervju je važan deo procesa selekcije kako bi se procenila vaša pogodnost za rad u određenoj kompaniji i kako bi se procenila vaša kompetentnost/potencijal, organizacioni i kulturološki “fit”. Priprema za HR intervju obuhvata razumevanje vrednosti kompanije i odgovore na pitanje “kako sam se ponašao/la u određenim društvenim situacijama” . Priprema je vrlo jednostavna. Ako vidite da kompanija vrednuje "otvorenu komunikaciju", a niste sigurni sta to podrazumeva - trk na Google. :) Istražite šta to znači i razmislite o primerima iz prošlosti kako ste se vi ponašali i koliko ste do sada bili otvoreni. Odgovor na ovo pitanje će vam reći da li ste za tu kompaniju ili ne.

Budite svoji, iskreni i postavljajte pitanja kako biste bolje razumeli kompaniju i njenu kulturu. Učite iz HR intervjua, razmislite šta su vas pitali i zašto su to pitali, iskoristite to iskustvo za bolje razumevanje potreba kompanije i vašu bolju pripremu za naredni put.

Nedoumica 6: Tehnički intervju je bauk, ništa neću znati. Moram sve da znam ili ne treba ni da idem na intervju.

Tehnički intervju može biti izazovan, ali fokusirajte se na svoje znanje i veštine koje ste stekli tokom studija i prakse. Ključno je da se pripremite i obnovite razumevanje iz osnovnih koncepata programiranja i da pogledate projekte na kojima ste radili na fakultetu. Važno je zapamtiti da intervjueri ne očekuju da znate sve, već da imate dobru osnovu i razumevanje koncepata programiranja, kao i sposobnost, želju i potencijal za učenje i prilagođavanje.

Na tehničkom intervjuu se više analizira način na koji razmišljate, nego duboko znanje iz određene tehnologije. Očekujte pitanja poput - Znate li je šta je objektno-orijentisano programiranje i umete li da objasnite na primeru? A razumete li zašto nam treba objektno-orijentisano programiranje? Naš savet je da se fokusirate pre na razumevanje koncepata nego određeni jezik ili tehnologiju - one su alat za rad i one se uče.

Pokažite da ste spremni i želite da naučite. Naš kolega dodaje:

“Ako planiraš sve da znaš - prijavi se za seniora, a ne za juniora”.

Nemojte očekivati da na intervjuu treba sve da znate, imajte na umu da ste juniori i idite na razgovore sa pristupom – idem da porazgovaram I da nešto naučim, a ne po svaku cenu da dobijem posao. Tako ćete pomoći sebi i u prevazilaženju straha i treme.

Nedoumica 7: Ništa neću znati da uradim na praksi/prvom poslu. Faks i posao/praksa su mnogo različiti.

Strah od razlike između fakulteta i posla/prakse je razumljiv, ali važno je zapamtiti da ste stekli dobre osnove tokom studija. Posao može biti složeniji i zahtevniji, ali imajte samopouzdanje da ste sposobni da naučite i prilagodite se. Važno je da budete proaktivni, postavljate izazove pred sebe i budete otvoreni za učenje. Učenje je kontinuiran proces u ovoj i mnogim drugim profesijama, i svaki zadatak koji dobijete predstavlja priliku za rast i napredak.

Naše kolege zaključuju da ne postoji prevelika razlika između projekata na fakultetu i zahteva na poslu, osim što u većini kompanija svako radi na jednom delu sistema, odnosno posao i odgovornosti su podeljene. Prisutne su određene procedure i pravila rada, kao i rokovi, ali je zato proces dobijanja povratnih informacija brži i jasno se zna šta se od vas očekuje. Posao je prilika za brže i usmerenije učenje i napredak.

Zaključak

U ovom blogu smo istražili nekoliko uobičajenih nedoumica koje se javljaju prilikom traženja prakse ili prvog posla. Otkrili smo da mnogi mladi talenti brinu o tehničkim intervjuima i kako će se snaći, bojeći se da neće znati dovoljno ili da će pogrešiti. Međutim, važno je razumeti da su tehnički intervjui prilika da pokažete svoje razmišljanje, pristup rešavanju problema i želju za učenjem. Koncepti i principi programiranja su bitniji od konkretnog jezika ili tehnologije, jer jezik se uvek može naučiti i usavršiti.

Takođe smo razmotrili najbolje načine da pronađemo praksu ili prvi posao. Važno je istražiti različite izvore informacija kao što su sajtovi za zapošljavanje, LinkedIn i drugi izvori. Osim toga, upornost, unapređivanje CV-a i rad na jedinstvenim projektima vam mogu pomoći da se izdvojite među konkurencijom i povećate sebi šanse.

Kada se suočavate sa odbijanjem, ne odustajte. Situacija na tržištu rada može biti zahtevna, ali su dobri i posvećeni inženjeri uvek traženi. Verujte u svoje sposobnosti, ostanite motivisani i posvećeni učenju. Budite proaktivni, fokusirajte se na razvoj vašeg znanja i veština, istražujte različite izvore informacija i neustrašivo se upustite u proces traženja posla. Zapamtite da je svaki korak na tom putovanju važan, a strpljenjem, posvećenošću i samopouzdanjem, možete ostvariti svoje profesionalne ciljeve. Prijavljujte se na konkurse, šaljite mejlove i poruke i nikako ne odustajte!

About the author
As an IT Recrutment Partner, Milos is responsible for attracting and managing the best talents at Enlight Engineering.
Subscribe To Our Newsletter - Bnkly X Webflow Template

Subscribe to our newsletter

Stay informed about the nearshoring and software engineering trends shaping the future of your industry.

Thanks for joining our newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Sign me up

Be part of our team

Apply for the position of PL/SQL developer

Thanks for joining our newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Apply Now

Feel free to contact us

Visit our Career page

Enlight logo